Oost-Nederland
Een sterk en veelzijdig bedrijfsleven dat nauw samenwerkt met internationaal erkende kennisinstellingen in de regio. Dat is de kracht van het Oosten. Oost-Nederland heeft daardoor een sterk innoverende maakindustrie, een vooruitstrevende medische sector en het wereldwijde fundament voor slimme voedselproductie.


Lees hieronder wat wij kunnen
betekenen in de digitaliseringstransitie
De verregaande digitalisering, AI en robotisering bieden vele kansen. Software en fysieke systemen in de maakindustrie worden nauwer met elkaar verbonden tot zogenaamde cyber-physical systems, waarmee de industrie de productiviteit kan verhogen. Zo blijft de maakindustrie in Oost-Nederland wereldwijd concurrerend en kunnen we zelfs productie terughalen uit lagelonenlanden. Een ontwikkeling die, zeker in tijden van geopolitieke onzekerheid, leidt tot een robuustere waardeketen met minder kwetsbaarheden.
Door slimme algoritmes, verbeterde sensortechnologie en autonome machines ontstaan veel nieuwe toepassingen. Denk aan precisielandbouw, kringlooplandbouw
en circulariteit en autonome kassen. In Oost-Nederland ligt de basis voor het meest efficiƫnte voedselproductieland in de wereld. Onder andere de voedingsmachine- en apparatenindustrie is ruim aanwezig om deze uitdagingen in te vullen.
Om de energietransitie te versnellen, zetten we in op slimme energienetwerken oftewel smart grids en een decentrale mix van energiemiddelen. Hiermee verminderen we het ontstaan van pieken en dalen van energietoevoer. We breiden hiervoor de samenwerking uit met topcentra in Duitsland rondom batterijtechnologie. Tegelijk werken we aan grootschalige productiemethodes voor alternatieve energiedragers als waterstof. Digitalisering is ook nodig voor de (semi-automatische) fabricage van de bouwpakketten die nodig zijn voor een duurzame woningmarkt.
Medische technologie wordt steeds digitaler in hard- en software en in haar toepassingen.
In de extramurale en intramurale zorg raakt alles met elkaar verbonden. Denk aan digitale huisartsbezoeken of chirurgen die via een robot operaties uitvoeren. We zijn steeds beter in staat om op basis van grote hoeveelheden data voorspellingen te doen over ziektebeelden en over de uitkomsten van behandelingen. We zijn sterk in preventie.
Digitalisering in de medtech
Digitalisering in de energietransitie
Digitalisering in Smart Food Production
Digitalisering in de maakindustrie: Smart Industry
1. Infor (Barneveld)
2. Pinkroccade (Apeldoorn)
3. Ampleon (Nijmegen)
4. Topicus B.V. (Deventer)
5. Thales (Hengelo)
6. Xsens (Enschede)
7. Business Cluster Semiconductors Netherlands
(Nijmegen)
8. Thirona B.V. (Nijmegen)
9. Naast.je Sensire (Varsseveld)
10. Nedap (Groenlo)
11. NXP (Nijmegen)
12. Siza (Arnhem)
13. Noldus Information Technology (Wageningen)
14. Philips Vital Health (Ede)
15. Demcon (Enschede)
16. Lionix (Enschede
17. SciSports (Enschede)
18. Sigmax (Enschede)
19. TKH (Haaksbergen)
20. Heutink ICT (Hengelo)
21. Mprise (Veenendaal)
22. Detron ICT (Veenendaal)
23. Bemet ICT (Veenendaal)
24. NDIX (Enschede)
22
23
21
20
19
15
24
18
17
16
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
1. STODT (Hengelo)
2. RUMC Radboud Universitair Medisch Centrum
(Nijmegen)
3. Wageningen Universiteit (Wageningen)
4. Radboud Universiteit (Nijmegen)
5. Hogeschool Arnhem Nijmegen (Nijmegen)
6. OnePlanet (Wageningen)
7. Aventus ROC Apeldoorn (Apeldoorn)
8. Graafschap College (Doetinchem)
9. Aeres MBO (Ede)
10. Rijnijssel (Arnhem)
11. ROC Nijmegen (Nijmegen)
12. ROC Rivor (Tiel)
13. Saxion Deventer (Deventer)
14. Saxion Enschede (Enschede)
15. Universiteit Twente (Enschede)
16. Hogeschool Windesheim (Zwolle)
17. MESA+(Enschede)
18. Center for Telematics and Information
Technology (CTIt) (Enschede)
19. ROC Twente (Enschede)
20. Landstede MBO (Zwolle)
21. Alfa College (Hardenberg)
22. Deltion College (Zwolle)
23. ICT Campus Veenendaal (Veenendaal)
24. CeeCee (Enschede)
25. E-commerce Center (Zwolle)
26
25
23
21
20
19
24
18
17
16
15
14
13
12
11
10
11
8
7
6
5
4
3
2
1
1. TechforFuture (Enschede)
2. TechyourFutute (Enschede)
3. Digitale werkplaats Twente (Enschede)
4. MoveDigi - digitale werkplaats Zwolle (Zwolle)
5. Digitale werkplaats Arnhem-Nijmegen
(Arnhem)
6. Digilab - Foodvalley (Wageningen)
7. Perron038 (Zwolle)
8. Fraunhofer Innovation Platform (Enschede)
9. Gasfabriek (Deventer)
10. LAC - Laser Applicatie centrum (Hengelo)
11. LEO - Center for service robotics (Enschede)
12. Smart Base (Soesterberg)
13. Cybersecurity Center Maakindustrie CCM
(Enschede)
14. Digital Health Center (Nijmegen)
15. Smart Farming (Wageningen)
16. Fieldlab Industrial Robotics (Harderwijk)
17. ESPS Robot Experience Center (Almelo)
18. TechMed Center (Enschede)
19. Industrial Reality hub AR/VR (Enschede)
20. T-valley (Enschede)
21. The Garden (Hengelo)
22. CIVON - Centrum voor innovatief
vakmanschap Oost Nederland (Ulft)
23. Health Valley (Zwolle)
23
22
21
20
19
18
17
16
15
14
13
12
11
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1

Smart and Sustainable Industries
Concepts for a Healthy Life

De regionale slimme specialisatiestrategie toont en onderbouwt de gezamenlijke sterktes van Oost-Nederland
Hieronder tonen we enkele bedrijven, fieldlabs en kennis- en onderwijsinstellingen die sterk inzetten op digitalisering. De verscheidenheid in onderwerpen is groot. Van de laatste generatie microchips en devices tot de integratie van robots in complexe productielijnen. Van AI waarmee professionele voetbalclubs beoogde aanwinsten analyseren tot de ontwikkeling van geĆÆntegreerde fotonische chips die vele malen sneller en energiezuiniger functioneren. Het gebeurt hier in Oost-Nederland.
De sleuteltechnologieĆ«n die dit mogelijk maken, ontwikkelen we hier in Oost-Nederland. Zo is de regio groots in het kleine, met een Europese toppositie in nanotechnologie, geĆÆntegreerde fotonica en de semicon-industrie. De komende jaren blijft Oost-Nederland sterk inzetten op artificial intelligence (AI). Door complexe systemen optimaal aan te sturen, leveren we zowel een bijdrage aan de transities in het nationale (en Oost-Nederlandse) missiegerichte innovatiebeleid als aan de Europese Sustainable Development Goals (SDGās), specifiek: gezondheid (SDG3), educatie (SDG4), betaalbare en duurzame energie (SDG7), eerlijke economische groei (SDG8), industrie, innovatie en infrastructuur (SDG9), duurzame steden (SDG11), verantwoorde consumptie en productie (SDG12) en klimaat (SDG13). Vanuit de regio Oost-Nederland sturen we sterk op deze maatschappelijke meerwaarde en investeren we alleen in projecten en programmaās als deze leiden tot (delen van) oplossingen.
In de slimme specialisatiestrategie (de RIS3) van Oost-Nederland staan de cross-overs waar het bedrijfsleven in deze regio bij uitstek kans heeft om impact en waarde te creƫren. De digitaliseringstransitie snijdt dwars door allerlei toepassingsdomeinen heen (enabler) en levert de technologische mogelijkheden om economische en maatschappelijke meerwaarde te creƫren.
Op de onderstaande vier cross-overs richt de regio zijn pijlen. Hier kunnen we de grootste bijdrage leveren aan de missies in het nationale innovatiebeleid.
Digitalisering in beeld
Onze vier digitale speerpunten
Think East Netherlands
De provincies Gelderland en Overijssel werken op veel terreinen samen rond digitalisering. De sterkte van onze niches en onze crossovers met digitale technologieƫn levert nieuwe kansen op voor de BV Nederland. In Oost-Nederland bundelen we onze krachten regionaal en nationaal. Ook vinden we de aansluiting van onze regionale waardeketens op de grotere ketens in de Europese Unie.

Best practices

Wat kunnen wij betekenen in de digitaliseringstransitie?
De provincies Gelderland en Overijssel en ontwikkelingsmaatschappij Oost NL zijn faciliterende, verbindende en richtinggevende partijen in de regionale ontwikkelingen. Door kennisinstellingen, intermediairs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen, bundelen ze elkaars krachten en versterken elkaar. Bedrijven en kennisinstellingen dagen we uit om voorbij de waan van de dag te kijken en te werken aan innovaties die bijdragen aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Hierbij zetten we in op samenwerking; regionaal, nationaal en internationaal. Hieronder vier uiteenlopende voorbeelden van publiek-private samenwerkingen die als inspiratie dienen.
OnePlanet Research Center

OnePlanet in Wageningen is een open innovatiecentrum voor gezonde voeding, gezond
leven en een gezond milieu. Het is een initiatief van Imec Nederland, de Wageningen University & Research (WUR), de Radboud Universiteit en Radboudumc en is medegefinancierd vanuit de provincie. In dit centrum ontwikkelen ze nieuwe oplossingen voor de uitdagingen van morgen, zoals: hoe voeden we vijftig miljard monden zonder de aarde uit te putten? Hoe houden we de gezondheidszorg betaalbaar? Hoe leven we langer en gezonder? Digitalisering is de rode draad in de oplossingsrichtingen voor deze vraagstukken.
Oplossingen waar het innovatiecentrum aan werkt zijn:
⢠microchips die ziektes kunnen voorspellen en voorkomen;
⢠een slimme bril om ziektes als Alzheimer en Parkinson te ontdekken;
⢠slimme sensoren voor planten die de omstandigheden in de kas reguleren;
⢠meer voedsel produceren met minder grondstoffen door gewassen gestapeld te telen
in gebouwen.
Wired Workers
Door kennisinstellingen, intermediairs en bedrijfsleven bij elkaar te brengen, bundelen zij elkaars krachten en versterken ze elkaar.
Digitalisering over de grens
Boost is de publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling van een slimme en schone maakindustrie in Oost-Nederland. Een kopgroep van leiding- en richtinggevende ondernemers trekt het samenwerkingsverband. Deze kopgroep geeft inhoud aan de industriestrategie voor Oost-Nederland. Elk lid geeft leiding aan een werkgroep die specifieke themaās oppakt. Denk aan sociale innovatie, circulaire businessmodellen, AI of cybersecurity. Vanuit deze industrie-gedreven samenwerking, werken we aan het versnellen van de digitaliseringstransitie in Oost-Nederland. Zo is onder meer ingezet op de Boost Vitale Industrie-vouchers. Daarmee kregen bedrijven die zwaar getroffen zijn door corona ondersteuning bij het opdoen van nieuwe strategische inzichten, onder meer op het onderwerp digitalisering.
Boost
Een speerpunt van de provincies Gelderland en Overijssel is de verbinding van de bedrijvigheid in de regio met bedrijven en kennisinstellingen in Duitsland. De kennis, kunde en marktpotentie aan de andere kant van de grens biedt grote kansen voor de concurrentiekracht van de grensstreek. Twee van de initiatieven om dit te stimuleren, resulteerden in de projecten iPro-N en Digipro. Deze twee projecten hebben gezamenlijk meer dan ⬠22 miljoen aan investeringen in innovatie uitgelokt voor projecten waarin Nederlandse mkbāers met Duitse mkbāers samenwerken aan nieuwe prototypes. Meer dan 250 bedrijven uit de industrie en diverse kennisinstellingen hebben vanuit deze programmaās de afgelopen vier jaar mee-geĆÆnvesteerd in Nederlands-Duitse innovatieprojecten.
Het Fraunhofer Innovation Platofrm for Advanced Manufacturing, verbonden aan de Universiteit Twente, is een joint venture van drie partners: de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie in Aken, Duitsland.
De centrale taak van het Fraunhofer Innovation Platform is om huidig onderzoek naar geavanceerde productie rechtstreeks over te brengen naar de industriƫle praktijk. Hierbij richten we ons op de ontwikkeling van technologische oplossingen op het gebied van productieprocessen, productieapparatuur, digitale productie en de organisatie van de productieketen. Samen met de industrie, kennisinstellingen en provincies ontwikkelen we synergie. Doel is om in de vierde industriƫle revolutie uit te blinken en om hightech-talenten van morgen op te leiden.
Fraunhofer Innovation Platform