Vennekel + Partner GmbH (DE)
Vennekel aan de slag met een 'persoonlijke' marketingtool
TIORC (NL)
Energie besparen door intelligente oplossingen
Thomas Regout International BV (DE)
AR-oplossing voor het opleiden van nieuw personeel
TEVEL Techniek BV (NL)
Real time-systeem voor detectie buigingsproces stalen platen
NICE Software BV (NL)
NICE Software ontwikkelt eHealth-platform voor Duitse Reha’s
ITQ GmbH (DE)
Complexe programmeertaal eenvoudig gemaakt
Medipee GmbH (DE)
Automatische urineanalyse in eigen huis
Kersten Arealmaschinen GmbH (DE)
Kersten digitaliseert machines voor terreinonderhoud
IPOS Technology BV (NL)
IPOS ontwikkelt applicatie voor detectie van kreupelheid bij paarden
Hausheld AG (DE)
Transformatie naar slimme meters in Duitsland
Digipro heeft in vier jaar tijd tot meer dan vijftig grensoverschrijdende digitale innovaties geleid, maar wat hebben de ondernemers precies ontwikkeld? Om u mee te nemen in de resultaten volgt hieronder een greep uit de innovaties.
Abel BV (NL)
Slim trainingsapparaat voor verantwoorde opbouw spierkracht en conditie
Airins Care (NL)
Airins Care zorgt voor schonere lucht
Anoxia BV (NL)
Kunstmatige intelligentie zorgt voor waardig levenseinde zieke dieren
CA7 GmbH (DE)
Sensoren om de prestaties van skateboarders te analyseren
Dnetwo UG (DE)
Dnetwo boost digitalisering van industriële bedrijven
DOCPA (DE)
3D-geprinte waterboei voor het meten van waterkwaliteit
Dombauhütte Xanten (DE)
Oude architectuur ontmoet moderne technologie
Embedded Fitness BV (NL)
Game on met ‘slimme’ spelvloer van Embedded Fitness
FreeSense Solutions BV (NL)
De CareBuddy van FreeSense: “Veel meer dan een gehoorapparaat.”
Facts & Figures
Stakeholders aan het woord
O4 Wheelchairs (NL)
O4 Wheelchairs maakt rolstoel lichter en geeft gebruiker meer vrijheid
BuildersMind GmbH (DE)
Automatische oplossing voor realtime documentatie bouwplaats
Pillen Group (NL)
24/7 Productie zonder menselijke inspanning
20. Thomas Regout International BV (Maastricht, Limburg)
21. TIORC (Berg en Terblijt, Limburg)
22. Vennekel + Partner GmbH (Kempen, Duitsland)
19. TEVEL Techniek BV (Westervoort, Gelderland)
18. Pillen Group (Lichtenvoorde, Gelderland)
17. O4 Wheelchairs (Varsseveld, Gelderland)
16. NICE Software BV (Eindhoven, Brabant)
13. ITQ GmbH (Duisburg, Duitsland)
15. Medipee GmbH (Moers, Duitsland)
14. Kersten Arealmaschinen GmbH (Rees, Duitsland)
12. IPOS Technology BV (Eindhoven, Brabant)
11. Hausheld AG (Mönchengladbach, Duitsland)
10. FreeSense Solutions BV (Eindhoven, Brabant)
9. Embedded Fitness BV (Helmond, Brabant)
8. Dombauhütte Xanten (Xanten, Duitsland)
7. DOCPA (Duisburg, Duitsland)
6. Dnetwo UG (Düsseldorf, Duitsland)
5. CA7 GmbH (Mönchengladbach, Duitsland)
4. BuildersMind GmbH (Düsseldorf, Duitsland)
3. Anoxia BV (Putten, Gelderland)
2. Airins Care (Eibergen, Gelderland)
1. Abel BV (Bakel, Noord-Brabant)























voor verantwoorde opbouw spierkracht en conditie
“Ouderen en mensen met een lichamelijke beperking hebben structurele problemen
bij het bereiken van de beweegrichtlijnen.
Met onze digitale innovatie halen wij
de bewegingsbarrières voor hen weg."

voor schonere lucht
“Het binnen Digipro ontwikkelde prototype draagt bij aan het controleren en sturen van
de luchtkwaliteit in binnenruimtes."

zorgt voor waardig levenseinde zieke dieren
Stikstofschuim
Van Mil: “Wij zijn opgericht in 2014 met als doel om dierenwelzijn te verbeteren. In de meest cruciale fase van hun leven, namelijk het einde. Wij hebben een methode ontwikkeld om de dieren die ziek zijn op de boerderij of bij de fokkers op een manier te doden, die zo min mogelijk stress en pijn oplevert: met stikstofschuim.”
De methode werkt als volgt: de dieren die niet meer levensvatbaar zijn, worden in een bak geplaatst en ondergedompeld in schuim. Dat schuim bestaat uit bellen, die voor 99 procent zijn gevuld met stikstof, een element dat van nature aanwezig is in de lucht. De ruimte wordt hierdoor zuurstofarm en het gevolg is dat het dier, zonder het te merken, binnen afzienbare tijd (10-20 seconden) zijn bewustzijn verliest. Na enkele minuten volgt een pijnloze dood zonder onnodige stress.
Daarnaast biedt de methode ook nog andere voordelen: het is snel en schaalbaar, het is psychisch minder belastend voor de medewerkers en het zorgt voor een beter imago van een industrie, waar veel consumenten kritisch tegenover staan.
Kunstmatige intelligentie
Om de methode meetbaar en transparant te maken, is er gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie. Hiervoor heeft Anoxia BV samengewerkt met twee bedrijven: het ene bedrijf is Allround Technology BV in Enschede, dat ervoor zorgt dat men goede zuurstofmetingen in het schuim kan doen en het andere bedrijf is Advanced Solutions Nederland BV. Zij kunnen middels geavanceerde radartechnologie en kunstmatige intelligentie in het schuim kijken.
Erik Pouwen, algemeen directeur van Advanced Solutions Nederland BV, licht toe: “Bij het woord “kijken” denken de meeste mensen direct aan een camera, maar vanwege de dichtheid en de kleur van het schuim is het vrijwel onmogelijk om iets te zien. Wij moeten kunnen garanderen dat alle kuikens ook daadwerkelijk geëuthanaseerd zijn, daarom maken wij gebruik van radarvelden. Wat doen die radarvelden? Die produceren heel veel puntjes, wat wij “point cloud” noemen. Wij maken daar middels kunstmatige intelligentie opnames van en deze worden vervolgens geanalyseerd door ons eigen ontwikkelde algoritme. Zo kunnen we erachter komen of de convulsies, de bewegingen van de kuikens, zijn gestopt. Dat meten wij met wetenschappelijke zekerheid. Op deze manier komen de volgende factoren samen: de kennis van het schuim, de toepassing van de radar en de doorvertaling van de radar naar de analyse.”
Grensoverschrijdende samenwerking
Binnen Digipro heeft Anoxia BV nauw samengewerkt met het Duitse bedrijf Optibrut GmbH,
een toeleverancier van kuikens voor boerderijen. Zij produceren kuikens van vleesrassen, waarbij gemiddeld 1 à 2 procent van de kuikens niet goed uit hun ei komt. Op dit moment is koolzuurgas
de meest gangbare methode om kuikens te euthanaseren, echter kleeft er een groot nadeel aan: koolzuurgas leidt tot ademnood bij de dieren. Het dier ervaart gevoelens van stress, paniek en pijn gedurende de laatste momenten van zijn leven. Vandaar dat tachtig Europese welzijnsorganisaties vorig jaar een manifest hebben uitgebracht, waarin zij hebben gevraagd om koolzuurgas zo snel mogelijk uit te bannen voor het doden van dieren.
De proeven met de testinstallatie zijn met succes uitgevoerd voor Optibrut GmbH. Als deze proeven zijn afgerond, is de kans groot dat Anoxia BV een goedkeuring krijgt om haar methode in Duitsland in te voeren. Van Mil: “Dat betekent voor ons weer een belangrijk exportpotentieel, want Duitsland is één van de grootste markten van Europa. Wij hebben de afspraak met Optibrut GmbH dat zij gaan helpen met het invoeren van deze technologie.”
Digipro
Het Digipro-project bood alle samenwerkende partijen een goede mogelijkheid om hun kennis te bundelen en toe te passen in een land, dat een zeer strenge wetgeving hanteert op het gebied van dierenwelzijn. Daarom heeft Anoxia BV vanaf het begin contact gehad met de Duitse autoriteiten:
“Ze hadden een fundamentele vraag die voor onze gehele stikstofschuim-methode gold. Het Digipro-project maakte het mogelijk om deze vraag te beantwoorden aan de hand van één diersoort en één type. In de toekomst hopen we onze methode ook toe te kunnen passen op grotere diersoorten,
zodat we een bijdrage kunnen leveren aan meer dierenwelzijn,” besluit Van Mil optimistisch.
“In de toekomst hopen we onze methode ook toe te kunnen passen op grotere diersoorten, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan meer dierenwelzijn."

voor realtime documentatie
bouwplaats
“Wij kunnen met behulp van sensoren en software op elk moment de status van de bouwplaats volgen. Op deze manier kan
het bouwpersoneel zich op zijn kerntaak concentreren, namelijk het bouwen zelf."


Het kunnen volgen van de concrete analyses
en evaluaties zorgt er ook voor dat toeschouwers de sport beter kunnen begrijpen en zo hopelijk ook het enthousiasme toeneemt.
Action sports
CA7 GmbH richt zich op de professionalisering van de zogenaamde “action sports”. Dit zijn sporten die zich kenmerken door hoge snelheden, grote risico’s en bovenal een hoge mate van adrenaline. Sieben: "Vaak is voor deze zeer veeleisende sporten, zoals skateboarden, snowboarden, BMX en Freeskiing een managementconcept nodig dat het mogelijk maakt zich te ontwikkelen tot een competitieve en professionele sport. Het proces omvat de behandeling van sportrechtelijke aspecten tot en met de concrete commercialisering van de sport met concepten voor marketing, PR en communicatie.”
Digitalisering in de professionele sport
"Op een bepaald moment in dit proces zijn technologische concepten nodig waarmee binnen de beroepssport wedstrijdrelevante analyses kunnen worden uitgevoerd," aldus Sieben.
"In het voetbal, bijvoorbeeld, worden de activiteiten van spelers geregistreerd en statistisch geanalyseerd. Technologieën zoals de video-assistent-scheidsrechter en het verzamelen van gegevens via trackers op de atleet dragen bij tot de verbetering van de sport in termen van eerlijkheid en atletische kwaliteit. Het kunnen volgen van de concrete analyses en evaluaties zorgt er ook voor dat toeschouwers de sport beter kunnen begrijpen en zo hopelijk ook het enthousiasme toeneemt.”
Het project "Trace X"
Met dit in gedachten lanceerde Sieben het "Trace X"-project en realiseerde het als onderdeel van Digipro: "Concreet gaat het bij dit project om de toepassing van een AI-gebaseerd sensorsysteem voor professioneel skateboarden. Zeker gezien de ontwikkeling van een internationaal zeer populaire straatsport naar een Olympische discipline, betekent dit een innovatie en daarmee een mijlpaal voor de professionalisering.”
"Met behulp van een tracker kunnen wij tijdens een wedstrijd gegevens registreren zoals de snelheid, de positie van de atleet, de hoogte van een sprong, de impact bij de landing en de herkenning van bepaalde trucs. Op die manier kunnen we niet alleen een volledig beeld krijgen van de prestaties van individuele skaters, maar kunnen we ook de vergelijkbaarheid tussen verschillende skaters transparanter maken, wat uiteindelijk leidt tot een groter concurrentievermogen van de sport. Niet in de laatste plaats zou dit ook gevolgen hebben voor
de beoordeelbaarheid van de atleten door juryleden, bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen.”
Uitdagingen
"Tijdens het project moesten we verschillende uitdagingen overwinnen. De sensor, die op de skater wordt geplaatst, moest in detail worden getest om nauwkeurige en bruikbare gegevens te kunnen genereren. Van tijd tot tijd hadden we te maken met een signaalverlies als gevolg van de grote hoeveelheid staal en ijzer in een skateboardhal. Bovendien is elke skateboardhal anders en kunnen er in de laatste minuten voor de wedstrijd nog kleine wijzigingen worden aangebracht. Dit heeft veel gevolgen voor de sensoren en leidde in het begin tot onnauwkeurige metingen. In voetbal is het gemakkelijker, omdat je te maken hebt met een duidelijk afgebakende vorm van het veld.
Het moeilijkste was echter onze praktische kennis om te zetten in werkende technologie."
Grensoverschrijdende samenwerking door Digipro
Het bedrijf voerde het project uit in samenwerking met twee Nederlandse partners: "We hebben vooral kunnen profiteren van de sensorontwikkeling door Sport eXperience uit Eindhoven en de softwareoplossing van het bedrijf Enconics. Wij waren verantwoordelijk voor het conceptuele ontwerp en het projectbeheer, een niet te onderschatten aspect. Het was bijzonder moeilijk om de door de sensoren gegenereerde gegevens te vertalen in visuele software. Dit was voornamelijk te wijten aan de gevolgen van de coronacrisis, waardoor we elkaar niet veel konden zien in een testomgeving. In plaats daarvan moesten we virtueel met elkaar overleggen. Maar in termen van tijd en resultaat kunnen we zeggen dat de samenwerking binnen het Digipro-project tot het gewenste resultaat heeft geleid."
Veelbelovende ontwikkelingen voor de toekomst
De resultaten van het Digipro-project bieden hoop voor de toekomst: "De toepassingsgebieden voor het gebruik van sensortechnologie in de professionele sport zijn breed en divers. De meer concrete analyse van trucs in het skateboarden vereist echter de combinatie van verdere technologieën, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een op AI gebaseerd camera-analysesysteem. Zo zou men de individuele activiteiten van de atleet nauwkeuriger kunnen analyseren, vergelijkbaar met het gebruik van de technologie in het voetbal. Wat de technologische status van de analyse van het skateboarden betreft, zijn we nog niet zo ver als de voetbalsport al is. Toch willen wij op lange termijn verdere stappen zetten door middel van videoanalyse, machinaal leren en kunstmatige intelligentie. Als we daar een goede basis hebben, kunnen we onze kennis ook toepassen op andere sporten, zoals surfen en mountainbiken."
van industriële bedrijven

"In samenwerking met onze Nederlandse partner NMCI hebben we daarmee een boost kunnen geven aan het digitaliseren van industriële bedrijven die een lange traditie in de maakindustrie kennen.”
het meten van waterkwaliteit
"Het innovatiepotentieel aan de grens is nog niet eens voor tien procent benut.“
Zijn er volgens jullie nog onbenutte mogelijkheden aan de andere kant van de grens?
MP: "Om innovaties tot stand te brengen is het voor bedrijven vooral belangrijk om in contact te komen met andere bedrijven, zodat je ideeën kunt uitwisselen. Op dit moment is er nog steeds een gebrek aan transparantie op het gebied van grensoverschrijdende competenties. Wij zouden er nooit aan gedacht hebben onze technologie te combineren met de kennis van Opiliones op het gebied van 3D-printen, omdat wij de bedrijven in de Nederlandse grensstreek niet zo goed kennen. Je hebt partners nodig die de bedrijven in de regio kennen, hun sterke punten kunnen inschatten en hen in contact kunnen brengen met potentiële samenwerkingspartners.”
PS: "Het innovatiepotentieel aan de grens is nog niet eens voor tien procent benut. Er zijn duizenden bedrijven die enkel de juiste verbinding nodig hebben. Bedrijven als Oost NL en MCC hebben de taak een grensoverschrijdend netwerk op te bouwen. Hoe langer en vaker men grensoverschrijdende projecten zoals Digipro ondersteunt, hoe zichtbaarder de resultaten en hoe groter de netwerken na verloop van tijd zullen zijn. Op die manier blijven onze innovatieve ideeën in de regio en belanden ze niet ergens in Azië of de Verenigde Staten. Projecten zoals Digpro kunnen hierbij een belangrijke rol spelen, omdat zij zeer geschikt zijn voor innovatieve ideeën die klein beginnen en voor het mkb zeer moeilijk met eigen middelen te realiseren zijn. Met een bepaalde focus en een beperkt tijdsbestek, werk je gericht naar een prototype toe."
Tenslotte: Hebben jullie nog plannen om de samenwerking een vervolg te geven?
PS: "De samenwerking heeft tot nog meer ideeën geleid, want Martin en ik praten ook over andere mogelijke innovaties vanwege onze technische passie. Als Martin met een idee komt, kan ik meedenken. Ik heb vervolgens mijn Nederlandse contacten benaderd en gevraagd of een dergelijk idee op de markt zou kunnen worden gebracht. Op dit moment praten we veel over digitalisering in de gezondheidszorg."
MP: "Dit heeft al geleid tot een ander project waarin DOCPA en Opiliones samen met een ander Nederlands bedrijf werken aan een actueel probleem, namelijk de opslag van vaccins en andere medische producten. Vooral de nieuwe m-RNA Corona-vaccins moeten zeer koel opgeslagen worden. Wij hebben een gedigitaliseerde 'ultra low freezer' ontwikkeld die een automatische inventarisatie van de inhoud mogelijk maakt zonder de koeling te onderbreken.”
Dr. Paplewski en meneer Sluiter, hoe is de samenwerking tussen jullie tot stand gekomen?
MP: "Ik had het idee om met behulp van moderne sensoren een technologie te ontwikkelen waarmee 24 uur per dag de waterkwaliteit kon worden geanalyseerd, zowel in binnenwateren als op zee. De meeste huidige technologieën kunnen slechts een aantal eigenschappen van het water analyseren, zijn meestal alleen toegankelijk voor de autoriteiten en bieden geen real-time oplossing. Dit laatste is met name een probleem wanneer zwemwater binnen korte tijd verontreinigd raakt, bijvoorbeeld doordat een boer zijn afval in of bij zwemwater dumpt. Bovendien maakt men tegenwoordig nog steeds gebruik van dure laboratoriumtechnologie om watermetingen uit te voeren. Goedkope, gedigitaliseerde IoT-oplossingen zijn er momenteel niet. DOCPA is gespecialiseerd in analyses en sensoren, maar we wisten niet hoe we deze technologie moesten integreren in een waterboei. Daarom hebben wij MCC, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van het Digipro-project aan Duitse zijde, gevraagd een geschikte partner te zoeken.”
PS: "Bij Opiliones houden we ons bezig met Additive Manufacturing, onderzoek & ontwikkeling en valorisatie. We hadden Oost NL al gezegd dat we altijd geïnteresseerd zijn in innovatieve projecten. Uiteindelijk hebben MCC en Oost NL mij en Martin met elkaar in contact gebracht en vanaf het begin klikte het heel goed tussen ons. Wat we delen is enthousiasme voor technologie. Als je elkaar vertrouwt en ideeën uitwisselt, leidt dat tot synergie en daar komen uiteindelijk innovaties uit voort. Er is geen verschil tussen Duitse en Nederlandse innoveerders. We hebben allebei een andere cultuur, maar de technische passie verenigt ons. Binnen Digipro heeft dit geleid tot een 3D-geprinte waterboei waarin de technologie van DOCPA is verwerkt."

DOCPA is een bedrijf uit Duisburg dat gespecialiseerd is in digitalisering en sensortechnologieën in de milieusector. Samen met zijn Nederlandse partner Opiliones 3D B.V. heeft DOCPA deelgenomen aan het Digipro-project om een 3D-geprinte waterboei te ontwikkelen die het mogelijk maakt om de kwaliteit van (zwem)water gedetailleerd te analyseren. In het interview vertellen Martin Paplewski (eigenaar van DOCPA) en Peter Sluiter (mede-oprichter en directeur van Opiliones 3D B.V.) over de start van de samenwerking, mogelijkheden over de grens en hun toekomstplannen.
DOCPA
"Wat wij bij Digipro hebben gedaan, bestaat nog niet op het gebied van monumentenzorg, namelijk een uitgebreid meetsysteem met verschillende sensoren dat een real-time analyse mogelijk maakt.”
Beperkte financiële middelen
Schubert: "De Dombauhütte onderscheidt zich van een normaal restauratiebedrijf door het feit dat wij geen commerciële onderneming zijn, maar een organisatie die zich uitsluitend inzet voor het behoud van de Dom van Xanten. De twee afdelingen van de Dombauhütte, namelijk steen- en glasconservering, kunnen hun kerntaken weliswaar uitvoeren, maar het is voor ons moeilijk om innovatieve ideeën te realiseren of onderzoek te doen.”
De gevolgen van het klimaat bestrijden
"Niet alleen aan de buitenkant, maar ook in de binnenomgeving van de kathedraal van Xanten hebben we te kampen met de problematische invloed van het klimaat. De afgelopen jaren zijn we herhaaldelijk op problemen gestuit: schimmelaantasting, stof, bepaalde schadelijke gassen, enz. Dit heeft gevolgen gehad voor de kunstwerken, tot vrij grote schade aan toe. We wilden uitvinden hoe deze veranderingen samenhingen. Heeft het alleen te maken met de temperatuur of de luchtvochtigheid, of misschien ook met het gedrag van de bezoekers of de bezoekersstroom? Dit bracht ons ertoe digitale hulpmiddelen te gebruiken om deze verschijnselen weer te geven. Wij wilden dit combineren met een wetenschappelijke evaluatie, waarvoor de Hogeschool van Düsseldorf, een van onze samenwerkingspartners, verantwoordelijk is. Ook hebben we van gedachten gewisseld met de gotische kerk in Doetinchem. Zij hadden bijvoorbeeld meer problemen met het orgel, maar wij meer met de altaren."
Speciaal sensorsysteem
In het kader van het Digipro-project heeft de Dombauhütte een speciaal sensorsysteem ontwikkeld dat een snelle en uitgebreide analyse van diverse parameters mogelijk maakt: "Sensortechnologie bestaat al heel lang in de monumentenzorg, maar dit zijn dataloggersystemen met beperkte mogelijkheden. Het probleem is echter dat wij de verschijnselen die een schadelijke invloed hebben veel te laat hebben onderkend. Vaak lezen we ons dataloggersysteem pas na een kwartaal of een half jaar uit en dan realiseren we ons pas dat er iets is gebeurd."
"Wat wij bij Digipro hebben gedaan, bestaat nog niet op het gebied van monumentenzorg, namelijk
een uitgebreid meetsysteem, met verschillende sensoren dat een real-time analyse mogelijk maakt.
Dit was voor ons nog niet mogelijk, zowel technisch als financieel. Nu kunnen wij parameters meten
zoals temperatuur, vochtigheid en vluchtige koolwaterstoffen die bijdragen tot de groei van schimmels. Ook kunnen wij met zeer kleine sensoren die aan tien grote ramen in de kerk zijn bevestigd, de verschillen in luchtdruk tussen binnen en buiten meten. Zo leren we over de luchtstromingen in de kathedraal.
Al deze informatie wordt rechtstreeks naar de cloud gestuurd en de informatie uit deze cloud wordt gekoppeld aan een gevisualiseerd model. Zo kunnen we de gegevens direct interpreteren en als bepaalde waarden te hoog zijn, zoals de temperatuur, krijgen we meteen een waarschuwingsbericht."
Nederlandse partner
"Aangezien wij niet erg vertrouwd zijn met technologische toepassingen en niet over de juiste contacten beschikken, hebben wij ons gewend tot het MCC, dat verantwoordelijk is voor de coördinatie van het Digipro-project aan Duitse zijde. Uiteindelijk brachten zij ons in contact met het Nederlandse bedrijf Opiliones 3D B.V., dat gespecialiseerd is in de productie van 3D-geprinte onderdelen. In het project waren zij verantwoordelijk voor het plaatsen van de sensoren op kleine platforms en het ontwikkelen van de connectoren. Dit was een grote uitdaging, omdat de platforms precies naar onze wensen moesten zijn. Ze mogen immers niet zichtbaar zijn en moeten zeer voorzichtig worden aangebracht. Het positieve van zo'n samenwerking is dat er ook andere ideeën uit ontstaan. Momenteel denken wij erover de kathedraal van Xanten door middel van een 3D-model na te bouwen, zodat wij simulaties kunnen uitvoeren.”
Mogelijkheden van digitalisering
Schubert is ervan overtuigd dat digitalisering nog veel meer mogelijkheden biedt voor het behoud van de kathedraal: "Met name het gebruik van kunstmatige intelligentie zal in de toekomst een grote rol spelen,
want het heeft geen zin om alleen gegevens te verzamelen, je moet ze ook zinvol kunnen beoordelen.
Tot nu toe zijn wij als mensen een kwetsbaar punt, wat leidt tot een te hoog foutenpercentage. Als wij
onze gegevens kunnen koppelen aan geautomatiseerde oplossingen, kunnen wij veel fouten voorkomen.
Een voorbeeld is dat de brandweer alarmerende gegevens rechtstreeks via ons systeem ontvangt en passende maatregelen kan nemen. Als we ons historisch erfgoed voor de toekomst willen behouden,
moeten we nadenken over geschikte oplossingen. Wat wij in dit project hebben gedaan, is slechts een begin."


"Voor ons vormde Digipro een stimulans om direct met innovatie
te beginnen en daarmee onze ideeën een fase verder te brengen.”
“Veel meer dan een gehoorapparaat.”
CareBuddy en Digipro
In november 2018 zijn wij binnen het Digipro-programma met de ontwikkeling van een CareBuddy gestart, vertelt Serrarens. “Dit is een multifunctionele wearable die draagbaar is in het oor. Deze versie van de wearable is speciaal ontworpen voor ouderen en dient als een zeer veelzijdig en ‘slim gehoorapparaat’. De CareBuddy kan diverse biometrische gegevens registreren zoals bijvoorbeeld cardiovasculaire parameters (hartslag en dergelijken, red.), temperatuur, lichaamsbeweging en bio-auditieve signalen. Deze metingen kunnen draadloos worden verzonden naar een data-platform in
de cloud. Het grote voordeel van het binnen Digipro ontwikkelde prototype is dat het ouderen kan assisteren bij hun dagelijkse activiteiten. Het maakt directe communicatie zonder tussenkomst van
een smartphone op afstand mogelijk en fungeert tegelijkertijd ook als gehoorapparaat.”
FreeSense is een B2B-bedrijf dat met verschillende partners samenwerkt om uiteindelijk eindproducten bij de consument of professional te krijgen. Door deze samenwerkingen weet FreeSense in verschillende domeinen applicaties te ontwikkelen. Partner binnen het Digipro-project is de Duitse gehoortoestellenproducent auric Hörsysteme. Serrarens: “Wij kenden auric al en stonden in goed contact met hen. Zij zijn gespecialiseerd in de ontwikkeling van gehoortoestellen en hebben vanuit hun expertise een waardevolle bijdrage aan het project kunnen leveren. Met Digipro hebben wij bovendien een platform gevonden om de bestaande samenwerking verder te intensiveren. Het was voor ons een mooie kans om gedurende het innovatieproject meerdere functies aan de wearable toe te voegen.
Zo hebben we door middel van een speciale vouwtechniek alle elektronica in een kleine 'in-ear'
vorm kunnen gieten en is het ons gelukt om bijvoorbeeld de hartslagmonitor als sensor aan het huidoppervlak te plaatsen. Uiteindelijk willen we dit op een grotere schaal kunnen produceren,
maar ook het bijbehorende datamonitorsysteem helpen uitrollen.”
Grensoverschrijdende samenwerking
Gedurende het innovatieproject vond een prettige samenwerking met auric plaats, erkent Serrarens. “We hebben elkaar regelmatig bezocht om bijvoorbeeld te overleggen over de technische functionaliteiten van het prototype en daarbij verdere acties voor de ontwikkeling vast te stellen. Daarnaast hebben we regelmatig gesproken over de marktkansen. Culturele verschillen komen in intensieve samenwerkingstrajecten altijd goed tot uiting. Zo was het voor ons interessant om te zien dat in het ontwikkelproces de Duitse ‘Gründlichkeit’ naar voren kwam. Ook vormde het een uitdaging om gezamenlijk out-of-the-box op zoek te gaan naar nieuwe combinaties van innovaties. De onderlinge sfeer was dermate goed dat we gezamenlijk tot een mooi resultaat zijn gekomen.”
“Het Digipro-programma was de perfecte springplank voor FreeSense om de volgende stap in het ontwikkelproces vorm te geven.” – Alex Serrarens
Route-to-market
Bij het ontwikkelen van een nieuwe innovatie worden ondernemers ook vaak geconfronteerd met technologische uitdagingen. Serrarens: “Er zijn op dit moment nog een aantal aspecten die geperfectioneerd moeten worden, voordat we echt de markt op kunnen. Het mooie aan de samenwerking met auric is dat zij hun markt, namelijk de markt van ‘hearing aids & enhancement’, al goed kennen. Als ons product klaar is om op de markt gebracht te worden, dan kunnen zij het via hun verkoopkanalen gaan aanbieden.” Voordat het zover is zijn er echter nog een aantal obstakels voor FreeSense en auric te overbruggen, zo stelt Serrarens. “Met name de software voor de verschillende gebruikersfuncties moet nog worden geoptimaliseerd. Op dit moment zijn nog niet alle functies klaar voor gebruik. In de basis werkt alles, maar nu zijn we in de fase aanbeland om het product naar een hoger gebruikersniveau te tillen.”
Multifunctionele techniek
Maar de innovatie van FreeSense is nog breder inzetbaar. Wat wij ontwikkelen, is veel meer dan alleen een gehoorapparaat, vertelt Alex Serrarens: “Onze Buddy-technologie kan niet alleen vitale functies van het lichaam meten, maar is bijvoorbeeld ook in staat om lichaamsgeluiden op te nemen tijdens de slaap, dit kan bijvoorbeeld voor apneupatiënten van toepassing zijn. Ook kan de technologie worden ingezet voor sport- en mindfulness toepassingen. Zelfs voor kinderen met spraak- of concentratieproblemen kan onze toepassing worden gebruikt in de vorm van nieuwe onderwijstechnologie. Eigenlijk is elke toepassing waarbij een combinatie nodig is van bio-sensing, audio- en (data)communicatie geschikt om de Buddy-technologie te gebruiken. Al met al zijn we er door de ondersteuning vanuit het project Digipro in geslaagd om een zeer slimme en multi-inzetbare bio-hearable te ontwikkelen.”
Toegevoegde waarde voor medische wereld
Serrarens vertelt dat de innovatie voor de medische sector in het algemeen en voor ouderen in het bijzonder een toegevoegde waarde kan hebben. “Met name voor ouderen is het van belang dat de vitale functies van het lichaam frequent worden gemeten en gemonitord. ‘Health monitoring’ is een thema dat in een stroomversnelling is geraakt door de COVID-19-pandemie. Mensen moeten nu bijvoorbeeld thuisblijven als ze symptomen van het virus hebben. Dankzij ons product is het mogelijk om ziekenhuizen te ondersteunen in het op comfortabele en persoonlijke manier monitoren van patiënten in hun eigen thuissituatie. Dit biedt ook de mogelijkheid om zorgpreventie naar een hoger niveau te tillen en daarmee de zorgkosten te drukken. Met onze informatie kan er preventief een inschatting worden gemaakt of een ziekenhuisopname nodig is. Hiermee kan het gemiddelde aantal dagen dat een patiënt in een ziekenhuis verblijft uiteindelijk aanzienlijk worden gereduceerd. Door preventieve monitoring en coaching leveren we bovendien een bijdrage aan het langer gezond en vitaal blijven van mensen.”
Het monitoren kan al bijna in de praktijk worden toegepast, gaat Serrarens verder. “Zo zijn we in staat om de wearable met een smartphone, Wifi of Bluetooth router te verbinden die dan kan communiceren met de cloud. Verder is het ook mogelijk om de data versleuteld naar het ziekenhuis te sturen, waar de gegevens vervolgens wordt opgeslagen in een portal. Het is echter wel van belang dat er bij de gebruiker een router aanwezig die de hoeveelheid data veilig kan versturen. Gelukkig zijn hiervoor al een aantal toegewijde producten en diensten op de markt waarop we kunnen aanhaken.”
“Zo hebben we door middel van een speciale vouwtechniek alle elektronica in een kleine
'in-ear' vorm kunnen gieten en is het ons gelukt om bijvoorbeeld de hartslagmonitor
als sensor aan het huidoppervlak te plaatsen."

“Dankzij ons product is het mogelijk om ziekenhuizen te ondersteunen in het op comfortabele en persoonlijke manier monitoren van patiënten in
hun eigen thuissituatie. Dit biedt ook de mogelijkheid om zorgpreventie naar een hoger niveau te tillen
en daarmee de zorgkosten te drukken."

naar slimme meters
in Duitsland

“Bij deze transformatie naar slimme meters in Duitsland hebben we de hoogste eisen gesteld op het gebied van gegevensbescherming- en beveiliging."
Digipro
“Wij stonden al in goed contact met Tierklinik Lüsche,” vertelt Steenbergen. “Met hun systeem van highspeedcamera’s zijn zij koploper in de wereld. Bovendien hecht Tierklinik Lüsche veel waarde aan hun innovatieve imago en lopen zij altijd voorop met innovaties. Zo was Tierklinik Lüsche de eerste organisatie in Duitsland die met teugelsensoren werkt. Om onze innovatie naar een hoger niveau te tillen, zijn wij samen met hen op zoek gegaan naar financiering en kwamen wij uiteindelijk met Digipro in contact. Binnen het Digipro-project hebben wij eerst een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Nadat wij hier positieve resultaten van terug hadden gekregen, hebben we de vervolgstap gezet en een prototype ontwikkeld.”
Resultaten
Steenbergen vertelt: “Het ontwikkelen van het algoritme dat op basis van de ingevoerde data blessures bij paarden kan detecteren was voor ons het belangrijkste doel binnen het Digipro-project. Wij zijn begonnen met het ontwikkelen van de hardware en bijbehorende techniek waarmee wij de data konden verzamelen. Het creëren van een nauwkeurige sensor was hierbij nog een behoorlijke uitdaging. Uiteindelijk is het gelukt om een goede dataset van kreupele paarden te creëren. Op de paarden werden een groot aantal markers aangebracht en dankzij de highspeedcamera’s van Tierklinik Lüsche konden wij de bewegingspatronen van de paarden monitoren. Doordat we dit in een grote hoeveelheid hebben gedaan, hebben we nu voldoende data om een algoritme mee te ontwikkelen.”
Multifunctionele techniek
Steenbergen: “Wij hebben de grensoverschrijdende samenwerking met Tierklinik Lüsche als zeer prettig ervaren. Van begin af aan was het enthousiasme bij beide partijen erg groot. Bovendien werkt Tierklinik Lüsche met zeer hoge standaarden en controleerden ze de data erg kritisch. Dit heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit van de data zeer hoog is. Het is zelfs een keer voorgekomen dat er in een maand tijd slechts twee paarden werden gevonden die geschikt waren voor de datacollectie. Dit is opvallend aangezien
het een enorme kliniek is waar maandelijks veel paarden komen. Dit voorbeeld illustreert echter dat in onze samenwerking kwaliteit vooropstond.”
Maatschappelijke uitdaging
“Ons Digipro-project brengt een duidelijke maatschappelijke uitdaging met zich mee. Het welzijn van paarden wordt verbeterd door in een vroeg stadium blessures op te kunnen sporen”, vertelt Steenbergen. “Daarnaast heeft de kreupeldetectietool ook een aanzienlijke economische impact. Paardeneigenaren lopen jaarlijks in Nederland circa 800 miljoen euro economische schade op door kreupelheden. Bovendien krijgt 30% van de paarden jaarlijks met kreupelheden te maken.”
Verwachtingen voor de toekomst
“Eind januari 2021 hebben wij het innovatieproject afgerond”, vertelt Steenbergen. “Sinds een aantal jaar zijn wij in het bezit van een patent op de technologie. Hierdoor kunnen zij nu ook volop gebruik maken van de ontwikkelde technologie. We zijn echter nog niet helemaal klaar om de stap richting marktintroductie te maken. Hiervoor dient er nog meer getest te worden. In de toekomst zou het mooi zijn als we de veterinaire markt verder kunnen ondersteunen. Zo zouden bijvoorbeeld dierenartsen een paard op afstand kunnen monitoren dankzij onze innovatie.”
Op de achtergrond speelt er volgens Steenbergen nog iets anders. “Nederland en Duitsland zijn wereldwijd koplopers binnen de paardensport. Het is voor deze landen van enorm belang om goede metingen te kunnen verrichten op het gebied van de prestaties van zowel ruiter als paard. Onze innovatie zou een goede tool kunnen zijn voor de topsport. De teugelsensoren worden al ingezet bij de training van de Olympische ruiters die geselecteerd zijn voor Tokyo, hopelijk kunnen we daar in de toekomst ook de blessure detectie aan toevoegen.”
“De app was van origine ontwikkeld voor trainingsdoeleinden, maar door het toevoegen van de teugelssensoren werd het ook mogelijk om de samenwerking tussen ruiter en paard in beeld te brengen. Door deze samenwerking inzichtelijk te maken, kunnen de prestaties van ruiter en paard verbeterd worden."
“De teugelsensoren worden al ingezet bij de training van de Olympische ruiters die geselecteerd zijn voor Tokyo, hopelijk kunnen we daar in de toekomst ook de blessure detectie aan toevoegen."



Software-advies en -diensten
ITQ ondersteunt bedrijven op het gebied van werktuigbouwkunde en installatietechniek bij het implementeren en verbeteren van hun mechatronische ontwikkeling. Noack: “Wij ontwikkelen hoofdzakelijk software samen met onze klanten en ondersteunen hen niet alleen bij de implementatie, maar ook tijdens de analysefase en de kwaliteitsborging van de software. Daarnaast adviseren wij onze cliënten ook welke technologieën en methoden het best geschikt zijn voor de desbetreffende situatie en hoe zij daardoor hun bedrijfsvoering kunnen verbeteren. Om een proces ingrijpend te kunnen veranderen, moeten de functies en processen van het systeem in de beginfase van een project worden gedefinieerd en moet in een zo vroeg mogelijk stadium met de software-ontwikkeling worden begonnen.”
Programmeerbare logische controllers (PLC's)
Noack: "De meeste van onze klanten gebruiken zogeheten programmeerbare logische controllers (PLC's), waarmee machines en systemen kunnen worden geautomatiseerd. Een PLC is gewoonlijk een apparaat dat is geprogrammeerd om de motor van een machine te besturen. De motor moet op zijn beurt worden geprogrammeerd, zodat de machine de vooraf bepaalde basisfuncties kan uitvoeren. Sommige van onze klanten zitten bijvoorbeeld in de hout- of verpakkingsindustrie en moeten hun machines op elkaar afstemmen, zodat zij van een grondstof een eindproduct kunnen maken. Onze klanten willen weten dat de motor, die het brein van een machine of installatie is, foutloos is geprogrammeerd. Anders zou de productie tot stilstand kunnen komen en zou de klant met hoge kosten worden geconfronteerd. Wij, bij ITQ, proberen dit brein overzichtelijk te structureren, zodat andere mensen ook kunnen begrijpen wat wij hebben geïntegreerd. Systemen kunnen heel eenvoudig zijn, bestaande uit slechts één machine, maar ook complex, bestaande uit verschillende machines die met elkaar moeten interageren."
Kwaliteit van de software
Noack: "De reden waarom wij aan het Digipro-project hebben deelgenomen, is dat naast de kwaliteit van de software, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën voor ons zeer belangrijk zijn. Op het gebied van PLC's zijn er nog niet zoveel kwaliteits- en veiligheidssystemen, en omdat onze klanten hoofdzakelijk PLC's gebruiken en programmeren met een low-level taal, wilden wij weten hoe goed de code is die ze schrijven.
“Toen leerden we het bedrijf TIOBE uit Nederland kennen. TIOBE heeft een meetsysteem dat gebruikmaakt van vele hulpmiddelen om de kwaliteit van een programmeringsbestand te meten. Hieruit creëert TIOBE een soort kwaliteitslabel, net zoals men dat kent van elektrische apparaten: van rood naar groen. Zo kun je direct zien hoe goed de code is. Wij wilden dit meetsysteem ook gebruiken voor PLC's, omdat dit tot nu toe nog niet bestond. Dergelijke functies bestaan slechts gedeeltelijk en veelal verspreid over verschillende programma's, maar niet zo compleet en gebruikersvriendelijk als de toepassing van TIOBE.”
Samenwerking met TIOBE
Noack: "We hebben met TIOBE een app ontwikkeld die de kwaliteit van codes voor PLC's meet.
Het idee is dat TIOBE deze app integreert in hun raamwerk. Dan kunnen klanten niet alleen de moderne high-level talen gebruiken, maar ook andere low-level programmeertalen. Wij hebben ons laten leiden door de statistieken van TIOBE en hen vervolgens de informatie verstrekt die zij nodig hadden om deze in hun interface te integreren. Om deze informatie te verkrijgen, zijn tijdens het project tests in de praktijk uitgevoerd met enkele van onze klanten. Wij schreven codes voor onze klanten en TIOBE ontwikkelde daaruit een evaluatiemodel. Zij kunnen ons bijvoorbeeld laten zien welk percentage van onze code van commentaar is voorzien. Als er een laag percentage uitkomt,
is dat een slecht resultaat. Vervolgens hebben wij onze codes aangepast en bij onze klanten geïmplementeerd. We herhaalden dit totdat het evaluatiemodel van TIOBE een bepaalde kwaliteit had en we tevreden waren over de functionele eisen en het grafisch ontwerp.”
Groot potentieel
De samenwerking met TIOBE biedt ITQ veel perspectief voor de toekomst. Noack: "Dit project stelt ons ook in staat klanten te winnen binnen andere industrieën en contacten te leggen die we voordien niet hadden. Momenteel ontwikkelen wij het product nog samen met TIOBE tot het klaar is voor de markt, wat waarschijnlijk tot het einde van het jaar zal duren. Daarna zullen wij het aan onze klanten kunnen aanbieden. TIOBE zal het ook presenteren aan zijn klanten, die zich niet alleen in Nederland, maar wereldwijd bevinden. Dat zou veel potentieel voor ons kunnen openen. Door dit project zullen wij waarschijnlijk op permanente basis met TIOBE samenwerken. Digipro heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld, aangezien het project bedrijven met elkaar in contact heeft gebracht en iedereen van elkaar heeft kunnen leren. Je kunt niet alles zelf doen. Je hebt de sterke punten van de ander nodig en vice versa."
"Dit project stelt ons ook in staat klanten te winnen binnen andere industrieën en contacten te leggen die we voordien niet hadden."
Kersten digitaliseert machines voor terreinonderhoud
Digitalisering van machines
Bernd Boßmann, directeur van Kersten: “We zijn erg blij dat we met het Digipro-programma de juiste ondersteuning hebben gevonden om onze producten verregaand te digitaliseren. Als machinebouwer zijn we al erg actief op de Nederlandse markt, waardoor het project voor ons een mogelijkheid vormde om onze producten nog beter op de markt van ons buurland af te stemmen. Dit is ook de reden dat we intensief met onze Nederlandse partner Ramm BV hebben samengewerkt. Ramm BV heeft voor ons een marktanalyse voor de Nederlandse markt uitgevoerd, heeft ons geholpen met de technische ‘vertaling’ van de klantwensen richting een prototype en was bovendien betrokken bij de verschillende laboratorium- en veldtesten die zijn uitgevoerd. Samen met onze dienstverlener Mercatronics GmbH hebben Ramm BV en Kersten de feedback vanuit de markt gebruikt om de machines te optimaliseren en nog klant-specifieker te produceren.”
Verankerd in de grensregio, Made in Germany
Kersten Arealmaschinen is sterk verankerd in de Duits-Nederlandse grensregio. Boßmann: “Onze mentaliteit is vergelijkbaar met de Nederlandse. We gaan altijd praktisch en oplossingsgericht te werk zonder ons achter details te verstoppen.” Toch benadrukt Boßmann ook sterk te hechten aan het karakter van een Duits maakbedrijf.
“Meer dan 90 procent van onze productie draaien wij in onze fabriek in Rees. Onze producten mogen dus met recht ‘made-in-Germany’ heten. We zijn bovendien het enige Duitse bedrijf in onze sector dat nog over een compleet eigen productie beschikt en tegelijkertijd een gehele productieketen heeft.”
Elektronisch aangestuurde éénasser
Binnen Digipro heeft Kersten twee ontwikkelingsprojecten uitgevoerd. Boßmann: “In ons eerste project hebben we onze bestaande éénasser verregaand gedigitaliseerd. De tot voor kort nog uitsluitend mechanisch werkende éénasser is binnen Digipro omgebouwd tot een elektronisch aangestuurde machine die ook op het gebied van ergonomie aan de hoogste standaarden voldoet. Met onze éénassige machines wordt vaak uren achter elkaar gewerkt voor terreinonderhoud zoals maaien, vegen, onkruidverwijdering en sneeuwschuiven, vertelt Boßmann. Het is daarom van belang dat de werktuigen door een goede ergonomische uitrusting comfortabel aanvoelen, waardoor de gewenste productiviteit in stand kan worden gehouden.”
Het verbeteren van het rijgevoel vormde één van de grootste uitdagingen in het project. Door meer elektronica toe te voegen aan de éénasser kan bijvoorbeeld de snelheid van het voertuig beter worden gevarieerd. Bernd Boßmann: “In de praktijk heb je ermee te maken dat onze werktuigen zowel vooruit als achteruit rijden op moeilijk begaanbare oppervlaktes. Omdat achteruit rijden op hoge snelheid niet zo comfortabel voelt, was het van belang om hier de snelheid te kunnen aanpassen. Op de markt is er geen éénasser beschikbaar die op een vergelijkbare manier compleet elektronisch is aangestuurd.”
Energie-efficiënte hybride rupsmaaier
Het tweede ontwikkelingsproject binnen Digipro dat Kersten met partner Ramm BV en dienstverlener Mercatronics GmbH heeft uitgevoerd, betreft de ontwikkeling van een hybride rupsmaaier. Boßmann: “We hebben een compleet nieuwe rupsmaaier ontworpen en geproduceerd, waarbij bijzondere aandacht is besteed aan een robuust maai- en onderstel. Door de hybride machinebenadering en de daaruit voortvloeiende mogelijkheid om een energiebesparende machine te bouwen, hebben we een hoge energie-efficiëntie kunnen bereiken. Daarnaast is de rupsmaaier dynamischer geworden en manoeuvreert deze zich makkelijk op een ongelijke ondergrond. Dit is vooral van belang voor het zorgvuldig kunnen verzorgen van de natuur op moeilijk begaanbare natuurterreinen, zo legt Boßmann uit. Met deze hybride rupsmaaier willen we bij het groenonderhoud de natuur zo min mogelijk verstoren en tegelijkertijd maximale wendbaarheid bieden.”
Digipro als innovatieversneller
Boßmann: “Digipro heeft ons geholpen, omdat het een vast raamwerk biedt voor het uitvoeren van een innovatietraject. Door projectmatig samen te werken word je gedwongen om gezamenlijke doelstellingen en kaders te formuleren die ertoe leiden dat informatiestromen kwalitatief beter worden. Als Kersten zijn we bijvoorbeeld sterk in hydraulica, mechanica en productie, terwijl Ramm BV specifieke input vanuit Nederlandse klanten kon inwinnen die we vervolgens gezamenlijk in onze prototypes technisch hebben omgezet. Met Mercatronics GmbH hadden we een dienstverlener die de elektronische aansturing van de machines kon vormgeven. Boßmann: “Voor een mkb-bedrijf als Kersten is innovatie een belangrijk thema, omdat het gaat over de vraag of we bijvoorbeeld over tien jaar nog bestaansrecht op de markt hebben. Het constant doorontwikkelen, verbeteren en digitaliseren van onze machines is belangrijk om onze positie als machinebouwer te behouden.”
"Door de hybride machinebenadering en de daaruit voortvloeiende mogelijkheid om een energiebesparende machine te bouwen, hebben we een hoge energie-efficiëntie kunnen bereiken."

Automatische urineanalyse in eigen huis
Interdisciplinaire samenwerking
De technisch-wetenschappelijke uitdagingen om de projectdoelstellingen te kunnen bereiken, waren aanzienlijk en uitdagender dan standaard ontwikkelingsopgaven.
In deze setting zijn het doorlopen van uitvoerige tests beslist noodzakelijk voor een doelgerichte ontwikkeling.
De uitkomsten en data van deze testen, vormen een belangrijk bestanddeel bij het identificeren van de behoeftes en eisen die toekomstige klanten aan het meetsysteem hebben. De interdisciplinaire samenwerking tussen de projectpartner Idenova B.V., Medipee GmbH en M&P Unternehmensberatung GmbH vormde de sleutel tot het succesvol realiseren van de projectdoelstellingen. Zonder
de ondersteuning van het INTERREG VA-project Digipro
zou dit niet mogelijk zijn geweest.
De interdisciplinaire oplossingen, waaraan de projectpartners hebben gewerkt, ziet men terug in de projectnaam ‘P1med’; P1 staat voor het prototype en de bijbehorende versienummer, m: verwijst naar de mechanische ontwikkeling, e: duidt de elektronische realisatie aan,
d: symboliseert de digitalisering die binnen de eigen app
en softwareontwikkelingen hebben plaatsgevonden.
Prototype
In het project werd een prototype ontwikkeld die geschikt is voor het uitvoeren van onderzoek en tests gericht op de markt. Op basis van de inzichten uit de tests worden verdere optimaliseringsmogelijkheden en toepassingsbehoeften geïdentificeerd. Zo worden eigenschappen als de exploitatiegraad en de betrouwbaarheid van het apparaat onderzocht. De resultaten uit de tests, worden vervolgens door ons geanalyseerd en gebruikt bij de verdere ontwikkeling (mechanisch, elektrisch en softwarematig) van het prototype.
De omgeving van een toilet voor het uitvoeren van een urineanalyse brengt veel specifieke uitdagingen met zich mee: denk bijvoorbeeld aan concrete vraagstukken als de monstertrekking, de optische meting, de mechaniek, de connectiviteit en dataverwerking. Het analyseren en beoordelen van deze uitdagingen vormde de belangrijkste opgave in het project. Het op universele wijze kunnen monteren van het meetsysteem aan zo veel mogelijk soorten toiletten was bovendien een belangrijke uitdaging bij de ontwikkeling van het prototype.
“Het project P1med is van essentieel belang bij het mogelijk maken van een digitale urineanalyse direct op het toilet in eigen huis. Met behulp van Digipro hebben we een nieuwe, innovatieve stap kunnen zetten op het gebied van medische technologie.”


Innovatieve revalidatiesoftware
“Binnen Digipro zijn wij in contact gekomen met Reha Viersen”, vertelt Vonsée. “Zij gebruikten op dat moment al een Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) dat speciaal ontwikkeld is voor revalidatiecentra in Duitsland. Gedurende de kennismakingsgesprekken, toonde Reha Viersen zich onder de indruk van onze software en was het geïnteresseerd in een Duitse versie hiervan.” Volgens Vonsée zijn er echter veel verschillen tussen revalidatieprocessen in Nederland en Duitsland. “De praktijk in Nederland is dat we tijdens het revalidatietraject zoveel mogelijk proberen door te blijven werken. In Duitsland is het zorgsysteem anders georganiseerd en kunnen mensen op basis van de hoogte van hun inkomen bijvoorbeeld kiezen tussen een publieke of private zorgverzekering. Omdat Duitse patiënten ‘fulltime’ in de klinieken aan hun herstel werken en in die tijd niet of slechts weinig op het werk verschijnen, duren revalidatietrajecten in Duitsland significant korter. Duitse Reha’s werken op basis van een intensief dagprogramma met doorgaans wel 100 tot 150 mensen tegelijk om weer fit te worden. Elke patiënt doorloopt per revalidatiedag een persoonlijk afsprakenschema. Deze revalidatieklinieken zijn dan ook uitgerust met een grote verscheidenheid aan faciliteiten.”
Efficiëntere routing
Vonsée: “In Digipro hebben we de software en daarbij behorende hardware ontwikkeld waarmee het monitoren, maar ook instrueren van patiënten tijdens het dagelijkse revalidatieproces in de Reha vergemakkelijkt wordt. Uitgangspunt voor de ontwikkeling was dat de persoonlijke dagplanning, zoals gepland in het bestaande EPD, leidend moest zijn. In eerste instantie bestond het idee om een app voor de smartphone te ontwikkelen. Al snel bleek echter dat dit niet haalbaar was, niet alleen omdat patiënten om privacy redenen hun smartphone niet in elke ruimte mogen meenemen, maar ook omdat ze zeer vochtige ruimten betreden zoals zwembaden, doucheruimten en sauna’s.
De uitdaging binnen Digipro was volgens Vonsée dan ook om een nieuw hulpmiddel te ontwikkelen dat passend is bij de oudere doelgroep van de Reha’s. “We zijn uiteindelijk tot een systeem gekomen dat werkt op basis van sensoren, tags en zuiltjes, die als een soort checkpoint fungeren. In de ochtend krijgt de patiënt bij binnenkomst een eigen armband met een sensor erin. Met deze armband kan bijvoorbeeld gewoon gezwommen worden. Gedurende de dag komen de patiënten langs informatiezuilen, waarbij schermen het dagprogramma en de te lopen route binnen de kliniek tonen. Ook wordt aangegeven hoe laat en in welke ruimte de patiënt verwacht wordt en welke herstelactiviteiten men moet uitvoeren. In het oude systeem kregen mensen een formulier mee waarin het programma beschreven stond. Dit formulier werd echter vaak al bij het omkleden vergeten en zorgde ervoor dat patiënten aan het verzorgend personeel gedurende de dag steeds vragen gingen stellen. Dit is kostbare tijd die beter kan worden besteed aan de zorg van patiënten.”
Waarborgen van privacy
Aan de ontwikkelde technologie van NICE Software ligt een digitaal businessmodel ten grondslag. “Na afloop van Digipro willen we de technologie op grotere schaal produceren,” vertelt Vonsée. Voordat het echter zo ver is, zijn er vooral op het gebied van hardware en privacy nog stappen te zetten. “Er zijn inmiddels verschillende prototypes gemaakt van de display, maar we hebben nog geen definitieve keuze gemaakt.” Het waarborgen van de privacy van patiënten is echter het belangrijkste aspect waarmee rekening dient te worden gehouden. “Op dit moment zijn we op zoek naar een oplossing waardoor het onmogelijk wordt voor derden om tijdens de route in het revalidatiecentrum mee te kijken op het gepersonaliseerde scherm van patiënten. Voor de patiënten zelf hebben we geprobeerd het scherm zo overzichtelijk mogelijk te maken. Nadat de patiënt zijn of haar polsbandje met sensor bij de zuil gehouden heeft, wordt de actuele planning weergegeven, waar de patiënt zich bevindt en waar de volgende afspraak is.”
Vonsée: “Gedurende de dag kan de patiënt ook gemonitord worden vanuit de centrale. Dit maakt het mogelijk om aanpassingen in het herstelprogramma te doen. Als een patiënt zich registreert bij een zuil, dan kunnen wij precies zien wie het is en wat zijn zorgprogramma is. Er kan dan bijvoorbeeld nog een extra mededeling op het scherm getoond worden, om de patiënt eraan te herinneren om krukken mee te nemen naar de volgende afspraak.”
Meer netto-zorgtijd
De innovatie brengt een behoorlijk aantal voordelen met zich mee, zowel voor patiënten als voor het personeel van de Reha’s. Vonsée: “Reha’s bevinden zich vaak in grote gebouwen. Met ons systeem verkleinen we de kans dat oudere patiënten bijvoorbeeld verdwalen. Het gebeurt immers regelmatig dat patiënten verkeerde ruimtes inlopen of de weg kwijt zijn. Zij worden dan naar de juiste ruimte begeleid door de zorgverleners, die eigenlijk bezig moeten zijn met een andere behandeling op dat moment. De ‘netto-zorgtijd’ voor de patiënt wordt dankzij ons systeem verbeterd, omdat het zorgschema efficiënter, effectiever en met minder ‘ruis’ kan worden doorlopen.”
COVID-19-pandemie
“De pandemie heeft zeker invloed gehad op het ontwikkelproces. Hier en daar zijn wat kleine vertragingen ontstaan, maar het heeft vooral meegewerkt aan het creëren van meer bewustwording.” De COVID-19-pandemie heeft volgens Vonsée ook nieuwe inzichten opgeleverd. “Zo zijn we nu bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken of cameraregistratie bij de zuilen mogelijk is. Hierdoor hoeven patiënten de zuilen niet meer aan te raken, waardoor blootstelling aan virussen en bacteriën wordt verkleind. Aan de andere kant zou het ook mooi zijn om bij de checkpoints de temperatuur van patiënten te meten om patiënten met een mogelijke virusinfectie vroegtijdig te isoleren en verdere verspreiding te voorkomen.”
Vervolgstappen
De gegevens van de checkpoints worden op dit moment nog via Wifi verstuurd. Vonsée: “Omdat Wifi soms kan uitvallen, zijn we ook bezig met het opzetten van een ‘hotspot’ in Duitsland. Bovendien hebben wij accupacks ontwikkeld die ’s nachts opgeladen kunnen worden, waardoor het systeem overdag autonoom kan draaien. In principe moet het systeem 24/7 online zijn.” Ook liggen er nog mogelijkheden op het gebied van optimalisatie, vertelt Vonsée. “Door het nauwkeurig in de gaten houden van de routes die patiënten lopen zouden Reha’s bijvoorbeeld anders ingedeeld kunnen worden. Als een patiënt vaak heen en weer loopt, dan kan het makkelijker zijn om bepaalde ruimtes dichter bij elkaar te plaatsen. Verder zou er na verloop van tijd ook een analyse gedaan kunnen worden waarin de Reha’s met elkaar vergeleken worden. Dit biedt ook nog kansen voor optimalisatie van de kwaliteit van zorgverlening.”
Grensoverschrijdende samenwerking
De grensoverschrijdende samenwerking met Reha Viersen is zeer goed bevallen. “Soms vormde de communicatie wel een uitdaging, omdat niet iedereen bij NICE Software voldoende Duits spreekt. Een technische uitdaging was dat we het systeem zo generiek mogelijk moesten ontwikkelen, omdat in de praktijk Reha’s veel van elkaar kunnen verschillen. Aangezien we het systeem fysiek in Duitsland bij Reha Viersen konden uitproberen, hebben wij goede resultaten geboekt. We hebben direct met patiënten kunnen testen en afstemmen wat voor hen prettig werkt en wat verbeterd dient te worden. Met de ondersteuning van Digipro hebben we uiteindelijk samen met onze partner Reha Viersen grote stappen kunnen zetten met de ontwikkeling van dit onderdeel van het eHealth-platform”, zo besluit Vonsée.
“Gedurende de dag kan de patiënt ook gemonitord worden vanuit de centrale. Dit maakt het mogelijk om aanpassingen in het herstelprogramma te doen.
Als een patiënt zich registreert bij een zuil, dan kunnen
wij precies zien wie het is en wat zijn zorgprogramma is.

rolstoel lichter en geeft
gebruiker meer vrijheid
"Met het Digipro project zijn we erin geslaagd om de rolstoel te optimaliseren, waardoor mensen met een lichamelijke beperking makkelijker kunnen deelnemen aan de maatschappij.”

menselijke inspanning
Fijnmechanische componenten
De Pillen Group uit Lichtenvoorde bestaat uit verschillende werkmaatschappijen die zich voornamelijk bezighouden met de toelevering van componenten die van metaal, hout of kunststof zijn gemaakt, het assembleren van producten en het produceren van eigen producten. Het Digipro-project valt onder de werkmaatschappij Pillen Precision BV, die gespecialiseerd is in de toelevering van fijnmechanische componenten (ook wel “verspaning” genoemd) die bedrijven nodig hebben voor het samenstellen van hun eindproducten.
Concurrentie
Bedrijven in de Nederlandse maakindustrie hebben te maken met steeds meer uitdagingen. Zo is er sprake van forse concurrentie. Er zijn veel bedrijven uit andere landen die fijnmechanische componenten alleen al door regelgeving goedkoper kunnen produceren, maar zij zijn vaak niet flexibel, kunnen niet altijd een constante hoogwaardige kwaliteit garanderen en zijn niet altijd in staat om op een technische manier met de klant mee te denken.
Vooral dat laatste aspect is erg belangrijk, zegt Pillen: “Wij proberen klanten te ondersteunen en ontlasten, door van begin tot eind mee te denken. Onze specialisten beoordelen aanvragen van klanten op maakbaarheid. Vervolgens maken zij een inventarisatie van de wensen en behoeftes van de klant, waarbij zij ook letten op mogelijke toleranties en materiaalkeuzes. Met behulp van ons systeem kunnen wij een virtuele schets maken van de te produceren componenten en dit voorleggen aan de klant.
Tijdens en na het productieproces is onze kwaliteitsafdeling in staat om de componenten nauwkeurig te controleren, bijvoorbeeld op afwijkingen en lekkages. Op deze manier kunnen wij een hoge kwaliteit garanderen en hopen wij een duurzame samenwerking op te bouwen met onze klanten.”
Een complex samenspel
De grootste uitdaging binnen het Digipro-project was niet alleen het ontwikkelen van alle afzonderlijke onderdelen van het geautomatiseerde productieproces, maar vooral het samenvoegen van de onderdelen tot een functionerend geheel, dat ook nog eens een bepaalde intelligentie bezit om zonder menselijke handelingen te kunnen produceren. Pillen: “Het productiesysteem bestaat uit verschillende hard- en software-elementen, zoals de robot, machine, sensoren en programma’s. Deze voeden wij met de benodigde onderdelen, bestanden en gegevens van onze Duitse samenwerkingspartner. Vervolgens maken wij daar met onze jarenlange ervaring een functionerend geheel van. Dat is onze kracht.”
Geautomatiseerd productieproces
Eén van de bedrijven waar Pillen Precision BV componenten aan levert, is een Duits bedrijf dat innovatief gereedschap ontwikkelt om pijpleidingen, zoals gasleidingen en waterleidingen, met elkaar te verbinden. Om aan de sterke groei van dit bedrijf te voldoen, heeft Pillen Precision BV binnen het Digipro-project een volledig geautomatiseerd productieproces ontwikkeld dat 24 uur per dag op maat gemaakte componenten kan produceren.
Pillen licht het belang ervan toe: “Binnen een productieproces hebben wij zowel met machines als mensen te maken. Het menselijke aspect binnen de techniek is en blijft uitermate belangrijk, alleen willen wij de kans op fouten en afwijkingen gedurende het productieproces zoveel mogelijk reduceren. Dit hebben we mogelijk kunnen maken met het geautomatiseerde productieproces dat we binnen het Digipro-programma hebben ontwikkeld. Bovendien maakt het een flexibele productiewijze mogelijk. Onze Duitse klant heeft een breed assortiment en heeft van elk component een bepaald aantal nodig. Wij kunnen de machines in ons productieproces op zo’n manier instellen, dat ze direct het component herkennen dat ze moeten produceren.”
Grensoverschrijdende samenwerking
De grensoverschrijdende samenwerking is Pillen goed bevallen: “Hoewel wij al meerdere jaren met onze Duitse partner samenwerken, biedt het Digipro-project een goede mogelijkheid om specifiek met één partner aan één opgave te werken. Daarvoor is het belangrijk dat de klant ons niet alleen als leverancier ziet, maar ook als samenwerkingspartner. Wij moeten precies weten wat onze partner produceert en wat zijn wensen zijn, zonder dat de taal- of cultuurbarrière daarbij een rol speelt.
Ook tijdens het productieproces staan we constant in contact met onze partner om de kwaliteit van
de componenten te kunnen garanderen. Dit heeft onze relatie uiteindelijk nog verder versterkt.”
Vervolgstappen
“Wij zijn ervan overtuigd dat we het systeem in de toekomst permanent kunnen gebruiken voor de productie van componenten voor onze Duitse partner,” zegt Pillen hoopvol. “Daarbij moeten we er rekening mee houden dat hun assortiment op elk moment kan wijzigen. Als we deze flexibiliteit kunnen integreren in onze robots, hebben we een goede basis om deze technieken ook te gebruiken voor de productie van componenten voor andere klanten.”
“Het menselijke aspect binnen de techniek is en blijft uitermate belangrijk, alleen willen wij de kans op fouten en afwijkingen gedurende het productieproces zoveel mogelijk reduceren. Dit hebben we mogelijk kunnen maken met het geautomatiseerde productieproces dat we binnen het Digipro-programma hebben ontwikkeld."

"Het voordeel van een grensoverschrijdende samenwerking in een INTERREG-project als Digipro is dat we tegelijkertijd in staat zijn geweest ons Duitse netwerk te verbreden en de Duitse markt te verkennen. We hebben nu met TEVEL meer zicht op wat daar precies gebeurt,"

voor het opleiden
van nieuw personeel
"Veel productiebedrijven zullen tegen dezelfde uitdagingen aanlopen: uitstroom van ervaren personeel op korte termijn, bedrijfsprocessen die complexer worden en het vinden van geschoold productiepersoneel, wat steeds lastiger wordt.”
Telescopische geleiders
TRI produceert zogenoemde telescopische geleidesystemen. Een geleidesysteem is een combinatie van verschillende profielen, die door middel van schuifelementen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Tuip: “Onze producten kom je tegen in verschillende marktsegmenten, zoals geldautomaten, gereedschapskasten en in de auto-industrie. Wat ons van de concurrentie onderscheidt, is ons vermogen om klantspecifieke wensen snel om te kunnen zetten in een ontwerp. Wij proberen met de klant mee te denken en kunnen indien gewenst kleine series produceren met een korte levertijd en van een hoge kwaliteit.”
Flexibel produceren
Frenken: “Een klantspecifiek bedrijfsmodel vergt veel flexibiliteit. Daarom hebben wij onze productieprocessen zo ingericht dat wij snel kunnen schakelen. Wij bewerken onze eindproducten met behulp van complexe gereedschappen. Deze gereedschappen zijn het beste te vergelijken met een bouwpakket, bestaande uit een aantal componenten. Elk gereedschap kent meerdere uitvoeringen en kan op verschillende manieren onder een machine geplaatst worden. Het correct samenstellen van deze gereedschappen is cruciaal voor de kwaliteit van onze eindproducten. Binnen ons bedrijf hebben we een afdeling die verantwoordelijk is voor het assembleren van de gereedschappen uit componenten. Deze afdeling bestaat momenteel uit vier medewerkers met elk tientallen jaren ervaring. Onze gereedschappen, bestaande uit meer dan honderden variaties, worden al jaren geassembleerd op basis van de kennis en ervaring van deze medewerkers. We kunnen hen niet door machines vervangen, omdat het assemblageproces daar gewoonweg te complex voor is.“
Augmented Reality
Tuip: “Als onze ervaren medewerkers plotseling uitvallen, hebben we een groot probleem. Het inwerktraject voor nieuwe medewerkers duurt namelijk meer dan anderhalf jaar. In plaats van nieuwe medewerkers op te leiden tot het huidige kennisniveau, wilden we onderzoeken of we wij met behulp van informatietechnologie dit proces konden ondersteunen, met het uiteindelijke doel om het gros van de werkzaamheden op deze specifieke werkplek onafhankelijk te maken van het kennisniveau van de medewerker.”
“Daar hebben we binnen het Digipro-project een oplossing voor gevonden, die gebaseerd is op Augmented Reality. Het idee was om een applicatie te ontwikkelen waarmee onze engineers instructievideo’s kunnen maken op basis van animaties van de 3D-modellen van onze gereedschapscomponenten. Middels deze assemblage-instructies kunnen wij onervaren productiemedewerkers stap voor stap door het assemblageproces leiden en krijgen ze per stap te zien welke werkzaamheden ze moeten verrichten.”
“Het uiteindelijke doel was om deze applicatie compatible te maken met de Hololens, zodat de medewerkers de assemblage-instructies direct in hun gezichtsveld te zien krijgen, terwijl ze beide handen vrij hebben om het echte gereedschap te assembleren. Op deze manier kan elke willekeurige persoon een gereedschap assembleren, zonder dat zij daar jaren ervaring voor nodig hebben. Als één van onze ervaren werknemers plotseling uitvalt, hoeven wij niet bang te zijn dat onze productie stil komt te liggen. Een ander voordeel is dat we op deze manier het opleidingstraject drastisch kunnen verkorten, aangezien nieuwe medewerkers tijdens het werk ondersteuning krijgen middels intuïtieve instructies. Het huidige personeel hoeft dan ook minder tijd te besteden aan het inwerken van nieuw personeel. Zij kunnen zich concentreren op hun kerntaken.”
Gebundelde kennis
TRI beschikte weliswaar al over 3D-modellen van de componenten, maar er was externe kennis nodig om een applicatie te ontwikkelen waarmee zij de AR-instructies konden genereren. Frenken: “Binnen het Digipro-project hebben wij samengewerkt met het Duitse bedrijf ProcEvolution UG en het Nederlandse bedrijf AppComm BV. De samenwerkende partners waren verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de applicatie. Wij zijn zelf namelijk geen softwareontwikkelaars. Wij zijn vooral goed in het beschrijven van de processen, waarbij we ook rekening dienen te houden met het rendement van een dergelijke applicatie. ProcEvolution werkte vooral aan de back end van de applicatie: het beheer van data, het in- en uitloggen, hoe kan je ervoor zorgen dat iemand wel of niet bevoegd is om iets te bewerken en een andere persoon alleen maar iets mag bekijken. AppComm werkte voornamelijk aan de front end: hoe moet de applicatie eruit zien, hoe je de 3D-modellen laten roteren en animeren, hoe kan je een filmpje opnemen. Kortom: zij hebben de visualisatie voor hun rekening genomen. In dit haalbaarheidsonderzoek waren het exporteren van de front end naar de Hololens en het verbinden van de front- en back end de grootste uitdagingen. Dit laatste werd nog eens versterkt door de coronacrisis. Tijdens het project hebben we elkaar namelijk maar een paar keer fysiek kunnen ontmoeten.”
Blik op de toekomst
Tuip en Frenken zijn tevreden met de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek. Tuip: “Wij zijn ervan overtuigd dat AR-oplossingen een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het opleiden van personeel in een industriële omgeving. Veel productiebedrijven zullen namelijk tegen dezelfde uitdagingen aanlopen: uitstroom van ervaren personeel op korte termijn, bedrijfsprocessen die complexer worden en het vinden van geschoold productiepersoneel, wat steeds lastiger wordt. In onze optiek is er maar één oplossing voor deze uitdagingen: innovatie. Met behulp van nieuwe slimme technieken hopen we de uitdagingen te kunnen oplossen en tegelijkertijd jonge medewerkers te enthousiasmeren, want wie wil nou niet met zulke spannende en veelbelovende technologieën werken?”

"Met behulp van AI kunnen mensen
die moeite hebben om hun gedrag aan te passen toch energie besparen.”

"Het innovatieve karakter is dat het een open systeem betreft waarbij alle leveranciers van marketingmateriaal via een interface in het systeem kunnen worden geïntegreerd.”
